Shadow

Ronilački klub Crveno jezero Imotski

Ronilački klub „Crveno jezero“ Imotski utemeljen je 1998. godine, a u ovih petnaestak godina klub se može pohvaliti zapaženim rezultatima i velikim brojem aktivnosti. Utemeljen kao klub nekolicine entuzijasta iz Imotskog (Berislav Šanić, Ivica Ćosić, Tonći Petričević, Robert Krilić i Luka Kolovrat) koji su bili članovi drugih klubova ili su ronili u vojsci, već prve godine klub sudjeluje u velikoj međunarodnoj ronilačkoj ekspediciji u Crvenom jezeru.

Tijekom godina klubu se pridružilo još dvadesetak članova koji su polagali tečajeve za razna ronilačka zvanja bilo u scuba ronjenju ili ronjenju na dah. Sve ove godine klub je član Hrvatskog ronilačkog saveza i Zajednice tehničke kulture, a od 2011. članovi kluba su pripadnici i specijalističke postrojbe Civilne zaštite te HGSS-a.  Iza kluba je suorganizacija pustolovne utrke Imo-adventure i to pet godina za redom, organizacija dva natjecanja u Statici te obaranja hrvatskog rekorda u statici u Modrom jezeru.

Članovi kluba zaronili su i u sva jezera Imotske krajine, a u nekoliko od njih to su bili i prvi zaroni uopće. Posebno zahtjevni su bili zaroni u Galipovac i Crveno jezero, a sudjelovali smo i 2013. godine u velikom istraživanju Crvenog jezera.

Posljednje dvije godine nekoliko članova među kojima posebno možemo istaknuti Antu Kukavicu Fedora iskušali su se i u speleoronjenju. Također, sudjelovali smo na pedesetak eko akcija na rijeci Vrljici, Modrom i Crvenom jezeru te duž jadranske obale. Klub je bio i domaćin za dva sabora Hrvatskog ronilačkog saveza, a u klupskoj nakladi izašla je i knjiga „Imotske modre vode“.

Članovi kluba organizirali su i jednu izložbu podvodne fotografije te nekoliko edukacija za učenike četvrtih razreda osnovne škole.