Shadow

Ronilački klub Calypso

CALYPSO SCUBA DIVING CLUB započeo je sa svojim djelovanjem i aktivnostima na području Omiša 1998 godine. Mala grupa ronilačkih entuzijasta  praktično je iz ničega stvorila je svojim upornim radom respektabilnu ronilačku udrugu koja je danas nakon skoro deset godina djelovanja jedna  od vjerojatno  tehnički najopremljenijih na ovom području. Pod imenom  CALYPSO djelujemo od 2002 prije toga ime je bilo ALMISSA ali je zbog određenih razloga promijenjeno u CALYPSO u čast najvećem doajenu ronilaštva na svijetu i njegovom slavnom brodu. CALYPSO ima  svega 30 aktivnih članova, politika prijema  i selekcije novih članova je stroga i rigorozna. Svi naši članovi imaju visoke profesionalne i civilne ronilačke i instruktorske kategorije osposobljeni su za najzahtjevnije ronilačke akcije sa najsofisticiranijom opremom.

Nekolicina naših članova osposobljena je za rebreather CCR i trimix ronjenja. CALYPSO je punopravni član HRS-a, ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE i SSI-a.

Čelni ljudi u klubu su uglavnom ronitelji profesionalci iz vojnih, vatrogasnih, policijskih, znanstvenih i off-shore organizacija. Usko surađujemo sa Pomorskim fakultetom u Splitu sa kojeg i dolazi velik broj starih i novih članova.

Osnovne djelatnosti R.K. CALYPSa su:  Organizacija izleta i edukacija članova, organizacija i sudjelovanje u eko akcijama, organizacija tehnički zahtjevnih  dubinskih ronjenja, zaštita arheoloških lokaliteta i kulturne baštine, ronjenja u rijekama i jezerima ,podvodna fotografija, suradnja sa ostalim ronilačkim organizacijama.

R.k. Calypso organizira ronilačke izlete ljeti svakodnevno a zimi vikendom sa svoja dva broda.

Zastavni  brod “CALYPSO” je 8,5 m dug ronilački brod  sa motorom od 60 KS konstruiran da omogući roniocima ugodno izvođenje ronjenja u svim meteo uvjetima. Brod se također koristi kao baza kod izvođenja zahtijevnih podvodnih radova jer je opremljen snažnom ROSENBAUER vodenom pumpom (3200l/min), mamut sisaljkama, liftovima za podizanje  tereta  do 3000 kg, uređajem za tegljenje itd.


Brzi brod “WILD THINK”  dužine 7.5 m i motorom od 250 KS ima kapacitet od 8 ronilaca i brzinu preko 40 NM te služi za prijevoz na udaljene lokacije i hitne intervencije.

U ponudi imamo preko 20 raznih lokacija od potopljenih brodova , amfora ,grebena i podvodnih izvora. Lokacije su podjeljene u 3  zone (I,II,III) ovisno o udaljenosti od Omiša.

R.K.CALYPSO ima članove koji su vrlo uspješni podvodni fotografi,  možemo se pohvaliti sa prvom nagradom osvojenom 2005 g. na festivalu more u Rijeci. Sa istim je organizirana i zajednička izložba podvodne fotografije u Fotoklubu Split (jesen 2007). Svake godine Klub tiska promotivni kalendar sa tematskim fotografijama podmorja.

R.K. CALYPSO raspolaže sa 30 kompleta vrhunske ronilačke opreme, dva potpuno automatizirana kompresora ukupnog  kapaciteta 500 l, jedan od kompresora je u super- silent izvedbi. Znatna količina opreme prilagođena je ronjenju u hladnim uvjetima pa tako imamo 6 kompleta suhih odijela VIKING i pripadajuće opreme za ekstremno hladne uvjete.

Prostor Kluba se nalazi na atraktivnoj lokaciji pored glavne gradske Omiške plaže udaljen svega nekoliko metara od operativne obale gdje se nalaze vezovi za naše brodove. Pristup sa automobilom moguć je do iza  samog prostora kluba gdje je veliki parking za cca 100 vozila.

R.K. CALYPSO obuku ronjenja provodi po SSI programu osposobljavanja za sve kategorije, od totalnih početnika do instruktora. Sva se ronjenja izvode u otvorenim vodama od prvog do zadnjeg i sva se izvode sa broda ukupno 6 za OWD. Polaznici tečajeva moraju proći rigorozan lječnički pregled koji je uvijet da pristupe bilo kojem tečaju, preglede provodi klubski lječnik. Prilikom izvođenja  teoretske nastave instruktori se koriste audiovizuelnim metodama obuke, dok polaznici materijal za obuku imaju u trajno vlasništvo (Knjige itd.).Održavaju se i tečajevi specijalnosti osim osnovnih radimo „Suho odijelo“, “Podvodnu Fotografiju“ , „Pretraživanje i podizanje predmeta sa dna ,radovi sa mamut sisaljkama i ostalom tehnikom“.

Klub radi cijelu godinu.

Adresa i kontakt:
Ronilački Klub Calypso
Obala gusara b.b. 21310 Omiš
calypso@inet.hr
www.calypsodiving.hr
predsjednik kluba: 00385 98 526 20

Tino Mrčelić & Luka Kolovrat

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.