Shadow

Preliminarna speleoronilačka i biospeleološka istraživanja izvora Kamačnik

U razdoblju 29-30.3.2017 članovi Udruge Hyla, Speleološkog odsjeka HPD Željezničar, Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena-Dinaridi, Udruge ADIPA i Speleološkog kluba Ozren Lukić uz suradnju sa speleoroniocem Peterom Slokanom iz Slovenije i speleoroniocem Fredericom Swierczynski i snimateljem Damjanom Krstinićem obavili su preliminarna speleornilačka i biospeleološka istraživanja izvora Kamačnik.

Da bi se ovo istraživanje obavilo bilo je potrebno prenjeti  400 kilograma ronilačke opreme ukupno 15  kilometara kroz 2 dana. 29.3.2017 Peter Slokan i Petra Kovač Konrad zaronili su na 102 m dubine, postavili su sigurnosnu nit i ronilačke boce na dubini od 9, 30  i 100m. Zaron su završili nakon suženja na 101m dubine.

 

Pri izronu Peter i Petra topografski su snimili izvor. Slijedeći dan zaronio je Frederic Swierczynski do 118 m dubine te je ustanovio da se nakon suženja kanal nastavlja jednakih dimenzijama kao prije suženja dalje u dubinu.

Dimenzije kanala su otprilike 7m širine i 8 m visine. Pri zaronu, speleornioci su se susreli sa velikom količinom drvenih trupaca koji se nalaze između 10-20 m dubine i gotovo su zatvorili ulaz u izvor.

Pri ronjenju biospeleolozi su otkrili da u izvoru živi nekoliko vrsta špiljskih račića. Nastavak istraživanja planira se prvom prilikom. U organizaciji ovog istraživanja sudjelovala je Turistička zajednica Vrbovsko, Komunalac d.o.o. i Grad Vrbovsko koji su pružili logističku potporu te im zbog toga puno hvala te se nadamo skoroj suradnji u nastavku istraživanja.

Tekst: Petra Kovač Konrad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.