Shadow

Lokacija Žuć kamen – Podgora

Ovo je lokacija za koju vam ne treba brod jer zaron počinje s plaže u naselju Čaklje (Podgora). Ispred plaže  nalazi se oveći kamen koji viri iz mora i po kojem je ova lokacija i dobila ime.

Nakon urona moramo plivati pedesetak metara po pjeskovitom dnu na dubini od 5-6 metara. Pijesak obiluje životom i tu možemo vidjeti ježince, zvjezdače, periske, mnogočetinaše (posebno su zanimljivi veliki kožasti perjaničari), te žarnjake  i školjkaše.

Posvuda se nalaze i ljušture školjaka, najčešće rumenki i lepeza pa se s ronjenja može ponijeti i uspomena. Nakon pijeska dolazimo do kamenog braka, a specifičnost lokacije su upravo ti brakovi kojih je desetak s prosječnom dubinom 12-15 metara.

Oko brakova plivaju jata crneja i traglji, a na kamenju su velike kolonije žutih sumporača.  Oni koji češće rone na ovoj poziciji kažu da se ljeti  može vidjeti i pokojeg predatora kao što je zubatac. Hobotnice nismo vidjeli, ali smo uočili dosta rupa koje su ukrašene sa ljušturama školjki u kojima su obitavale.

S obzirom na malu dubinu ronjenja, lokacija je pogodna za sve ronilačke kategorije, za duža ronjenja kao i za noćna ronjenja.

Tekst i foto: Luka Kolovrat