Shadow

Lokacija ronjenja Orlanduša – Korčula

Gotovo cijela južna obala otoka Korčule, sve do Vela Luke, karakterizirana je strmim obalnim rubom koji se nastavlja i u podmorje, pa tako obiluje lokacijama koje su zanimljive roniocima. To se pogotovo odnosi na obalu od Ražnjića pa sve do Pupnatske luke.

Gotovo svagdje ćete pronaći interesantan komad zid samo za sebe, čak se i slučajnim odabirom možda naći i na lokaciji na kojoj nikada prije nitko nije zaronio. Jedna od poznatijih lokacija ovdje je ona pored uvale Orlanduša, koja se nalazi nekoliko milja zapadno od Ražnjića.

U neposrednoj blizini uvale, na vanjskom zidu, nalazi se omanja plitka špilja koja je idealna za početak ronjenja, a nakon nje teren prelazi u kanjon kojim se spuštate do samog glavnog masiva zida. Ronjenje na zidu je također vrlo zanimljivo jer seže do četrdesetak metara i obiluje životom.

Roniti možete gotovo u svim smjerovima, pa izaberite sami. Lokaciju karakteriziraju lijepe žute gorgonije, slično kao i na Ražnjiću. Ono što je zanimljivo je da na ovdašnjim lokacijama nema previše polja crvenih gorgonija, koje biste možda očekivali s obzirom na teren i maritimne uvjete (lagana strujanja) pod morem.

Foto: Goran Butajla i Dalibor Cosović
www.lumbardablue.com