Shadow

DPS Zagreb, najstariji ronilački klub u Hrvatskoj

Vrijeme je da se vratimo na početke organiziranog bavljenja ronilaštvom u Hrvatskoj, u doba kada je ronjenje još uvijek bilo motivirano isključivo entuzijazmom i ljubavlju predanih članova klubova koji su egzistirali u Hrvatskoj (I tadašnjoj Jugoslaviji). Jedan od najpoznatijih a i najstariji klub koji ove godine obilježava 60 godina postojanja je Društvo za podvodne sportove Zagreb.

Društvo za podvodne sportove Zagreb – DPS Zagreb osnovano je 16. lipnja 1954. godine inicijativom grupe od 25 podvodnih ribolovaca. Osnivač Društva i prvi predsjednik bio je pok. Feđa Quinz, a potom su po redu predsjednikovali Frane Adum, Iljko Karaman, Željko Bonefačić, Igor Semenov, Emin Teskeredžić…pa do današnjeg dr. Darka Kovačevića. Podatak kojim se neizmjerno ponosimo – kroz DPS Zagreb do danas prošlo je više od 6000 članova i svake godine taj broj raste. Neki od njih ostavili su duboke i neizbrisive tragove kako u sportskim dostignućima tako i u osobnom pristupu klubu te će kao takvi zauvijek biti upisani na stranicama klupske povijesti.

Pa da krenemo od početka…osnutkom Saveza ribolovaca Jadrana, 1953. godine u Splitu, stvorili su se uvjeti za organiziranim bavljenjem podvodnim lovom kao sportom, što je osnivačima bio glavni motiv za osnivanje Društva. Sportski ribolov u Društvu, pored podvodnog, obuhvaćao je i udičarenje, no prvih godina natjecatelji Društva sudjeluju samo na natjecanjima u podvodnom ribolovu. Od samih početaka podvodni lovci su redovito pri vrhu na raznim natjecanjima, a 1976. godine u osobi Emina Teskeredžića DPS Zagreb ima državnog prvaka i člana reprezentacije, dok je u udičarenju najbolji rezultat Društva 3. mjesto na Državnom prvenstvu 1982. godine kojeg su ostvarili par Mitja Čepe i Mihajlo Hranuelli. Već na 1. Državnom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji 1964. godine Dubravko Balenović i pok. Božo Paljetak u paru osvajaju ekipno 1. mjesto. Po uspjesima, treba još spomenuti nedavno preminulog Vladimira Pfeifera koji je godinama bio u najužoj eliti podvodnih fotografa i čiji opus slika svaki put iznova ostavlja bez daha.

Već od 1956. godine u Društvu se radi i izrađuje oprema za ronjenje i ribolov, čega tada nije bilo u slobodnoj prodaji (maske, peraje, podvodne puške). Podvodni lov obavlja se ronjenjem na dah, što zahtjeva vještinu plivanja perajama, a kroz to susreće se s ljepotama podmorja, potrebom za duljim zadržavanjem pod morem zbog obavljanja raznih drugih radnji kao snimanja, istraživanja i sl. Ova potreba uvjetovala je kod djela članova želju i angažiranje te otkrivanje mogućnosti autonomnog ronjenja. Prvi tečaj za civilne autonomne ronioce u tadašnjoj Jugoslaviji, provodi  Jerko Domančić Braco – Kramer još 1957. godine na temelju vlastitih saznanja bez  verificiranog programa i potrebne opreme.

Sljedeće godine on, uz Krunoslava Benyovskog i državnog prvaka u podvodnom lovu Edija Želea, kao prva klasa sportskih autonomnih ronilaca, stječe i službeno to zvanje na tečaju i ispitu položenom pri tadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici. Domančić je i prvi ronilački instruktor u DPS-u. Nižu se tečajevi, ronioci raznih kategorija, instruktori, rukovoditelji sudovima pod pritiskom ili kompresoristi, ronilački suci i dužnosnici u raznim višim asocijacijama.
DPS Zagreb 1968. godine organizira u Zagrebu prvo natjecanje iz kalendara Saveza i to 3. Državno prvenstvo u PP (plivanju perajama) i BR (brzinskom ronjenju).DPS je  uvijek  imalo odličnih perajaša, a iz tih godina ističemo Aleksandra Masneca koji je nekoliko godina bio prvak na 100 i 200 metara te član državne reprezentacije.

U novije vrijeme…otprilike od 2000. godine pa nadalje, pojavljuje se čitav niz mladih i talentiranih sportaša koji na državnoj razini nižu vrhunske rezultate i cijelo Društvo podižu na jedan viši nivo u sportskom smislu. Od istaknutijih natjecatelja tome je uvelike pridonio Slaven Čubrić u podvodnom ribolovu, kao prvokategornik u posljednjih nekoliko godina i član hrvatske reprezentacije, koji  je poticaj i primjer mladim ribolovcima da se može uspjeti bez obzira na dislociranost mora od Zagreba, te je tako potvrdio sportsku tezu o talentu i upornosti.

Svakako treba istaknuti ogroman uspjeh članova DPS Zagreb na državnom ekipnom prvenstvu u podvodnom ribolovu 2006. godine kada su Tibor Janči, Slaven Čubrić i Milan Budinski osvojili 1. mjesto i tako u već prebogatu kolekciju pehara i medalja u klupske prostorije dopremili još jedan pehar impozantnih dimenzija. Na međužupanijskim natjecanjima u podvodnom ribolovu DPS Zagreb je redovito pri vrhu kako pojedinačnog tako i ekipnog poretka, a u osobi Tomislava Abramovića 2005. godine dobio je i pojedinačnog pobjednika međužupanijskog prvenstva južnog Jadrana. Od klupskih okupljanja istaknuti treba već tradicionalno klupsko prvenstvo u podvodnom ribolovu koje se organizira svake godine negdje na moru, te osim što je fenomenalna prilika za druženje i ribičke priče također je i odskočna daska za sve mlade podvodne ribolovce koji se žele nametnuti i ozbiljnije natjecati u okviru nacionalnog saveza.

Nadalje, što se tiče plivanja perajama kao sportske grane u Društvu treba svakako istaknuti Vedranu Deren koja suvereno vlada svojom disciplinom na državnoj razini – državna prvakinja nekoliko puta pri tome držeći nekoliko hrvatskih rekorda, također ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnoj razini. 2002. godine Marko Gotovac osvojio je 3. mjesto na Kupu Hrvatskog ronilačkog saveza u daljinskom plivanju. Konstantno se radi na podmladku pa se tako pojavljuju i novi talentirani “klinci”.

Također, sve popularnija je i apnea tj. ronjenje na dah kao sport, o čemu svjedoče sve brojnija natjecanja širom Hrvatske organizirana kako pod okriljem Hrvatskog ronilačkog saveza i CMAS federacije, tako i u okviru AIDA asocijacije orijentirane isključivo na natjecanja u ronjenju na dah. Od članova DPS-a valja istaknuti rezultat Jakova Šrajera koji je 2006. godine postao državni prvak u disciplini Jump Blue. 2009. godine klubu se pridružuje Karla Fabrio Čubrić, višestruka nacionalna rekorderka (30) u svim natjecateljskim disciplinama po CMAS-u i AIDA-i, kao i peterostruka svjetska rekorderka u dvije discipline po CMAS-u , te stalna članica hrvatske reprezentacije u apnei, nakon čega u DPS-u naglo raste interes za natjecanja u ronjenju na dah kod nadolazećih naraštaja sportaša. Svakako treba istaknuti Dajanu Zoretić, članicu reprezentacije u ronjenju na dah i osvajačicu dviju bronci na AIDA Svjetskom prvenstvu 2011. godine, kao i bronce na CMAS Svjetskom prvenstvu iste godine. U najnovije vrijeme bazenskim disciplinama vlada članica kluba Katarina Zubčić, koja 2013. godine obara CMAS svjetski rekord u disciplini dinamika bez peraja, te kao članica hrvatske reprezentacije osvaja srebro na CMAS Europskom prvenstvu 2012. godine, broncu na CMAS Svjetskom prvenstvu 2013. godine te srebro i broncu na AIDA Svjetskom prvenstvu iste godine.

Danas aktivni NAUI i CMAS instruktori Matko Pojatina i Lovorka Šimunec tečajevima uvode Zagrepčane u svijet ronjenja s bocama, pa  SCUBA sekcija kluba nastavlja sa kvalitetnim radom svojih predhodnika, u kontinuitetu već preko pedeset godina. Ronilački tečajevi u DPS visoke su kvalitete, strogo se poštuju svi standardi, a ljudima se pristupa individualno.

Grupe se sastoje od maksimalno 8 polaznika na 2 instruktora. Svaki vikend  organiziraju se ronilački izleti po Jadranu – Pag, Kraljevica, Krk, Murter, Resnik…a jednom godišnje i klupski kamp u trajanju od više dana. Prije sezone ronjenja svi članovi imaju mogućnost ponavljanja ronilačkih vještina na bazenu u Daničićevoj. Preko zime organiziramo ronjenja  u toplijim krajevima, te predavanja za naše članove i goste.  U pripremi su i 2 projekta . Prvi je vezan za besplatno ronjenje za nezbrinutu djecu, a drugi za čišćenje zaostalih ribarskih alata iz podmorja. Tajna uspjeha  DPS-a  je da naši članovi stavljaju interese kluba ispred vlastitih.  60 godina postojanja dokazuje čvrstoću  takvog temelja, DPS je klub u kojem svaki klupski uspjeh postaje i vaš.

O Društvu se može još mnogo toga i detaljnije reći, spomenuti još dosta imena i hvale vrijednih rezultata, stoga će svi zainteresirani moći više informacija uskoro naći u monografiji Društva. Društvo je sačuvalo stari arhiv, stare zapisnike, vijesti i drugu dokumentaciju pa se uz nešto truda svaki značajan podatak vezan za Društvo može vrlo lako pronaći.

TEKST: ŽELJKO BONEFAČIĆ, SLAVEN ČUBRIĆ, MATKO POJATINA
FOTOGRAFIJE: ARHIVA DPS ZAGREB