Shadow

Brod Vis

Na stranicama Gorgonije već smo pisali o admiralskom brodu Vis, njegovom potapanju i šestogodišnjoj administrativnoj borbi njegovog vlasnika. Sada, kada je konačno Vis na morskom dnu, želimo opisati i samu ronilačku lokaciju…

Dakle, admiralski brod Vis potopljen je u uvali Polje, na zapadnoj strani permanturskoga poluotoka, oko 250 metara od obale. Dno broda je na 32 metra dubine, nadgrađe na 20 metara dubine i u uspravnom je položaju. S obzirom da brod još nisu „okupirali“ mnogobrojni školjkaši i alge, njegova bijela boja je iznenađenje za sve koji su ronili na olupinama i koji su navikli na drugačije podmorske prizore. No, to će se ionako promijeniti idućih godina. Vidljivost je osrednja, uobičajena za akvatorij u kojem se brod nalazi.

Brod je inače dug 58 metara, širok oko 9, a najzanimljiviji detalji nalaze se na palubi, premda je eksplozija otvorila velike rupe u trupu pa je moguće ući i u potpalublje.

Zanimljivosti na palubi su veliki salon, komandni most, pomoćno kormilo na krmi (motiv koji će biti najviše fotografiran), pomoćno sidro i mnogi drugi detalji….

Za zaviriti u sve kutke broda, možda je jedno ronjenje i premalo, a za sami zaron morate se javiti ronilačkim centrima koji imaju koncesijsko odobrenje (npr. DC Indie iz Pule i DC Shark iz Medulina).

Vjerujemo da će Vis biti jedna od posjećenijih domaćih ronilačkih lokacija, na radost i korist koncesionaru ali i široj ronilačko –  turističkoj zajednici te pokazni primjer za slične poduhvate i na drugim dijelovima naše obale.

Tekst: Luka Kolovrat
Foto: Damir Zurub