Shadow

Amfore ispred uvale Bristova, Hvar

Sjeverna strana otoka Hvara nema previše poznatih ronilačkih lokacija, a ovo amforište je jedno od boljih mjesta za ronjenje na cijelom području. Amforište se nalazi blizu uvale Bristova, i odmah je uz samu obalu.

Lokacija nije duboka i pogodna je za sve ronilačke kategorije, tim više što je more dosta bistro i nema značajnijih strujanja.

Početak lokaliteta je na 9 metara dubine, a završava na 27-28 metara dubine gdje se nalazi pjeskovito dno. Na ovoj lokaciji potonula je veća rimska galija pa se na relativno velikom području nailazi na stotinjak krhotina amfora. Cijelih amfora nema, bar na površini,  jer je lokalitet opustošen sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

No, i bez cijelih primjeraka amfora, lokacija je uistinu zanimljiva. Na dubini od deset do petnaest metara izmjenjuje se kamenito dno i veće kamene gromade u kojima se kriju ribe i pokoji jastog, a okolo plivaju jata crneja.

Nakon toga dolazimo i do malog zida i dubina pada na 22 – 25 metara. Tijekom ronjenja možemo vidjeti i uobičajene stanovnike podmorja kao što su razni cjevaši, spužve i školjkaši, a po stijenama ima i dosta ribarskih mreža koje su zapele i ostale na dnu.

Lokacija bi mogla biti zanimljiva i za noćno ronjenje pa se nadamo da ćemo i to isprobati.

U neposrednoj blizini amforišta nalazi se i nekoliko idiličnih uvala s malim kamenim ribarskim kućicama što upotpunjuje doživljaj ronjenja.

Tekst i foto: Luka Kolovrat