Shadow

Akcijska kamera GitUp Git2 Pro

Male akcijske kamere u proteklih nekoliko godina doživjele su veliku ekspanziju kao malo koji drugi proizvod. Na stotine kamera raznih cijena, veličina i mogućnosti nude se kupcima. Revoluciju je započeo GoPro svojim kamerama i modelima, no zbog njegove nešto  više cijene vrlo brzo su se počele na tržištu javljati na desetine kamera sličnih svojstava, a višestruko manje cijene.

Kako smo mi za potrebe Gorgonija.com portala planirali nabaviti jednu takvu kameru, malo smo se bacili u istraživanje i odluka je pala na kinesku GitUP Git2 Pro kameru. Prilikom surfanja bespućima Interneta zapela nam je za oko zbog cijene, a ona je oko stotinjak eura, te mogućnostima kao što su 2k HD video, 16 MP foto, odličan CMOS Sony senzor, stabilizacija slike, WiFi, Time Laps fotografije, širokokutni objektiv (s kutom od 120 ili 170 stupnjeva), G-senzor pokreta, mogućnost RAW fotografija, mogućnost duge ekspozicije itd. Mogućnosti i karakteristike su nešto bolje od većine takvih low-cost kamera.

Model Git 1 istog proizvođača imao je dosta dobre recenzije pa nam je i to bio razlog više za kupovinu. 

Kamera se isporuči u paketu koji sadrži tijelo kamere, vodootporno kućište (do 30 metara dubine), bateriju, kabel te desetak raznih držača.  Dodatna oprema koju podržava ova  kamera je i  eksterni mikrofon (što će posebno cijeniti motoristi) te narukvica za daljinsko upravljanje. 

Kamera je identičnih dimenzija i rasporeda tipki kao i GoPro 3&4 tako da se mogu koristiti i njihova kućišta, nastavci itd.  Na tijelu kamere nalazi se 1.5″ display, tri tipke, utor za  Micro SD karticu (do 128 Gb), USB, HD i mikrofon utori te signalne lampice. 

Baterija je kapaciteta 950mAh i trebala bi izdržati 90 minuta snimanja u Full HD modu.

Kako smo kameru prije svega namijenili za ronjenje i snimanje naših podvodnih avantura, prvi njen radni dan bio je, logično, u podmorju.

Odmah smo se spustili do 28 metara dubine i tako testirali kućište, što je prošlo bez ikakvih problema. Dakle, dubina od 30 metara za kućište neće biti problem, a vjerujemo i koji metar više.

Kamera prilikom testiranja

Stabilizaciju slike smo ostavili uključenu, i jako dobro radi i sigurno će biti od pomoći prilikom ronjenja. S video materijalom smo zadovoljni, idućih dana postaviti ćemo i primjer videa kako bi se i vi u to uvjerili.

Primjer fotografije na 28 metara dubine bez ikakve  rasvjete i post obrade:

Naravno, s obzirom da će je često koristiti i podvodni ribolovci, možemo je preporučiti, a dobra se pokazala u suradnji s Pikotech nosačima kamere za podvodne puške. O ovim nosačima smo već pisali u Gorgoniji na http://www.gorgonija.com/index.php/ronjenje/77-podvodna-fotografija/559-nosaci-za-kameru-pikotech  

Luka Kolovrat