22
Čet, Lip
12 Novi članci

Sve je spremno za subotnji zaron

Speleoronjenje
Typo

Sve je spremno za zaron do dna Crvenog jezera ovu subotu. Vitlo, ponton, tri gumenjaka, zvono za dekompresiju su spremni i u funkciji, veći dio opreme je spušten, odrađeni su pripremni zaroni safety ronioca do 100 metara dubine.

Temperatura na površini je oko 15 stupnjeva i prvih dvadesetak metara je prilično mutno, vidljivost je oko tri metra. Nakon dubine od dvadesetak metara vidljivost je osjetno bolja. Jučer i danas znanstveni dio ekipe postavio je 16 vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama.

Cilj je utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Također, uzimani su i uzorci sedimenta, spužvi i vode. Vjerujemo da će nakon ovih rezultata i analiza znati puno više o živom svijetu Crvenog jezera.


Novinarska ekipa koja radi dokumentarac u trajanju od 52 minute o ovom događanju vrijedno krstari Imotskim i snima kadrove, a u prilog im ide i prekrasno vrijeme. Osim njih, za subotu su se najavili predstavnici pedesetak medija iz zemlje i inozemstva.


Frederic Sswierczynski danas i sutra odmara kako bi bio spreman za glavni cilj ovog projekta – zaron do dna Crvenog jezera. Sam zaron trebao bi početi u subotu oko 10 sati. Zaron traje oko 5 sati, pa je Frederica moguće očekivati na površini nešto iza 15 sati.

Nakon izrona, ukoliko bude sve u redu,  u sumrak planira se osvijetliti jezero  s cca milijun lumena za potrebe snimanja dokumentarca i vjerujemo da će i te snimke obići svijet.


Također, ovim putem molimo sve koji nas namjeravaju posjetiti u subotu da vode računa o svojoj sigurnosti i o sigurnosti svih sudionika u grotlu jezera.
Luka Kolovrat