22
Čet, Lip
12 Novi članci

Cilj vježbe bio je spašavanje unesrećene osobe iza prvog  sifona u Babinoj jami (Sv. Rok ) i transport unesrećenog iz suhog dijela jame na površinu. Vježba je započela u 10 ujutro transportom opreme do ulaza u jamu. U 12.30 jama je bila opremljena i u 13.30 oprema je bila  transportirana na dno jame.

Nakon sedam mjeseci priprema i desetak dana intenzivnog rada na postavljanju žičare, izradi pontona i spuštanju nekoliko tona teške opreme, u subotu 06.05. po prvi put u povijesti ljudska ruka dotakla je dno Crvenog jezera.

Danas je odrađen i prvi radni zaron u Crvenom jezeru. Naime, Frederic Swierczynski zaronio je do 18 metara dubine kako bi postavio sidrišta za dekompresijsko zvono. Nije bilo nimalo lako naći „zdravu“ stijenu koja će podnijeti uzgon zvona. Prve impresije su jako pozitivne, voda nije prehladna, vidljivost osrednja.

U tijeku su i posljednje pripreme za organizaciju ronjenja do dna Crvenog jezera i gotovo je sve spremno za početak jednog iznimnog pustolovno-znanstvenog događaja. Domaća ekipa, okupljena oko TZ Imotski i RK Crveno jezero osigurala je sva potrebna dopuštenja i dozvole, a trenutno rade na izradi vitla za spuštanje opreme te konstrukciji platforme od dvadesetak kvadrata i dvije tone nosivosti. 

Sve je spremno za zaron do dna Crvenog jezera ovu subotu. Vitlo, ponton, tri gumenjaka, zvono za dekompresiju su spremni i u funkciji, veći dio opreme je spušten, odrađeni su pripremni zaroni safety ronioca do 100 metara dubine.

Nakon opsežnih višemjesečnih priprema, s današnjim danom započinju aktivnosti oko samog zarona do dna Crvenog jezera.
Danas je dopremljeno i učvršćeno vitlo te je osiguran i očišćen put do same vode u Crvenom jezeru, a spušten je i  gumenjak u čemu su nam pomogli  planinari iz Tomislavgrada i Splita.

U razdoblju 29-30.3.2017 članovi Udruge Hyla, Speleološkog odsjeka HPD Željezničar, Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena-Dinaridi, Udruge ADIPA i Speleološkog kluba Ozren Lukić uz suradnju sa speleoroniocem Peterom Slokanom iz Slovenije i speleoroniocem Fredericom Swierczynski i snimateljem Damjanom Krstinićem obavili su preliminarna speleornilačka i biospeleološka istraživanja izvora Kamačnik.

Više članaka ...