II. CMAS DUBINSKO SVJETSKO PRVENSTVO U RONJENJU NA DAH

Ronjenje na dah
Typo

Svjetsko prvenstvo održava se u malom turističkom mjestu Kaş (izgovara se "Kash ') koje je idealno za ribolov, ronjenje, jedrenje a smješteno je u pokrajini Antalya. Glavni grad pokrajine je Antalya koja je prema zadnjem popisu iz 2007. imala 775.157 stanovnika. Ima blagu mediteransku klimu i poznata je kao turističko odredište.


HRVATSKA REPREZENTACIJA
Hrvatska reperezentacija u sastavu Tomo Vrdoljak, Lidija Lijić Vulić, Mihaela Romić i trener reprezentacije Ivan Drviš otputovali su 02.10.2016. na 2.CMAS svjetsko prvenstvo u ronjenju na dah koje se održava u Turskoj. Reprezentaciju čine naši ponajbolji ronioci, sve redom iskusni natjecatelji, rekorderi i prvaci u ronjenju u dah a jedini koji fali ovom sastavu je naš najbolji ronilac Goran Čolak koji je zbog trenutnih zdravstvenih problema ipak odlučio ne natjecati se.

 DISCIPLINE
Na svjetskom prvenstvu natječe se u 4 morske discipline, 3 dubinske i 1 daljinska.

CWT - Ronilac zaranja i izranja koristeći peraje/monoperaju i/ili uz pomoć ruku, bez povlačenja po konopu ili promjene opterećenja. Dozvoljeno je jedno hvatanje za konop u cilju zaustavljanja zarona i početka izrona. Constant Weight (uron s konstantnim opterećenjem) je uobičajena natjecateljska disciplina u ronjenju na dah jer se koriste specifične peraje ili monoperaja.
CNF - Ronilac zaranja i izranja koristeći vlastitu snagu mišića, bez upotrebe potiskujuće opreme i bez povlačenja po konopu. Constant Weight Without Fins (uron s konstantnim opterećenjem bez peraja) je najteža natjecateljska dubinska disciplina jer se ne koristi potiskujuća oprema u zaronu. Ova disciplina zahtjeva savršenu koordinaciju pokreta, izjednačavanja pritiska, tehnike i plovnosti.
CWT BI-FIN  - isto kao CWT ali umjesto mono peraje koriste se dvije standardne peraje takozvane „stereo peraje“.
JUMP BLUE - Disciplina u kojoj ronilac zaranja na dubinu od 10m i ondje obilazi bridove konopima raspetog horizontalnog kvadrata stranica 15m. Mjeri se ukupan prijeđeni put ronioca(u koji su uračunati i uron i izron).USPJEH NAŠIH RONILACA
Naši ronioci su napravili odlične rezultate, pa je tako Lidija Lijić Vulić osvojila 2. mjesto u disciplini Jump Blue i jedina je naša natjecateljica koja se vraća kući sa medaljom. Tomo Vrdoljak postavio je novi hrvatski rekord u disciplini CWT BI-FIN sa 60 metara zaronom i osvojio je 4.mjesto u izuzetno teškoj CNF disciplini. Mihaela Romić postavila je novi ženski rekord u disciplini CNF sa zaronom od 40 metara u dubinu bez peraja.REVOLUCIJA U ORGANIZACIJI RONILAČKIH NATJECANJA
Po prvi put u povijesti dubinskih natjecanja , bilo da se radio o AIDA ili CMAS dubinskim natjecanjima gledatelji su imali prilike pratiti natjecanje i kompletne zarone uživo. Definitivno natjecanje koje će promijeniti povijest organiziranja i prijenosa svjetskih prvenstava.
Čak je i predsjednica konkurentske AIDA-e International Carla Hanson izjavila da pregovara sa firmom Diveye koja je suorganizator CMAS-ovog svjetskog prvenstva. Za natjecanje je korišteno električno vitlo sa brojčanikom koje mjeri dužinu konopa pa je mogućnost pogreške dubine svedena na minimum, korišten je podvodni dron/ronilica koja je snimala svakog natjecatelja te smo mi gledatelji u svakom trenutku znali na kojoj je dubini natjecatelj uz odličnu HD kvalitetu slike. Uz event uživo imali smo i zanimljive komentatore koji su pratili  i komentirali svaki nastup uz stručno viđenje, često komentirajući razne tehnike u ronjenju na dah. Sve u svemu , za nas koji nismo bili prisutni čisti užitak za gledanje i praćenje. CMAS je postavio ljestvicu jako visoko u svim segmentima, vidjet ćemo kako će i dali će AIDA INT. moći  odgovoriti na ovako visoko postavljene standarde.REZULTATI :

REZULTATI CNF
MEN
1.   MICHAL RISIAN – CZE – 78 – WORLD RECORD
2.   HOMAR LEUCI – ITA – 74
3.   MICHELE GIURGOLA – ITA – 68
WOMEN
1.   ALENA KONECNA – CZE- 60 – WORLD RECORD
2.   ŞAHİKA ERCÜMEN – TUR – 50
3.   GEMMA VILA CATALA – SPA – 50

 
 

REZULTATI CWT BI-FIN
MEN
1.   MICHELE TOMASI – ITA – 91
2.   VINCENZO FERRI – ITA – 86
3.   JESPER STECHMAN . DEN -85
WOMEN
1.   ALENKA ARTNIK – SLO – 82 – WORLD RECORD
2.   ALENA KONECNA – CZE- 70
3.   ŞAHİKA ERCÜMEN – TUR – 68

REZULTATI JUMP BLUE
MEN
1.   ARTHUR GUERIN BOERI – FRA – 200.95
2.   ALFREDO ROSADO – ECU – 185.00
3.    HECTOR DANIEL ARIAS – CHI – 112.15
WOMEN
1.   NATALIA OVODOVA – RUS – 162.53
2.   LIDIJA LIJIC VULIC – CRO – 158.18
3.   CRISTINA RODDA – ITA – 155.26

 REZULTATI CWT
MEN
1.   HOMAR LEUCI – ITA – 104
2.   STEPHANE TOURREAU – FRA – 103
3.   JESPER STECHMAN . DEN -100
WOMEN
1.   ALENKA ARTNIK – SLO – 86
2.   ALENA KONECNA – CZE- 85
3.   DERYA GOCEN – TUR – 78

Tekst: Vedrana Vidović
Foto: članovi reprezentacije