22
Čet, Lip
12 Novi članci

Ribarske priče oduvijek su bile obavijene velom legende, tajne koju tek treba razotkriti i čeka da bude približena običnom čovjeku. Na jednu takvu, o olupini unutar Bračkog kanala naletjeli su članovi UPA Rostrum-a, te odlučili istražiti je li to samo jedna od ribarskih predaja ili  stvarna sudbina jednog broda.

Ovo je lokacija za koju vam ne treba brod jer zaron počinje s plaže u naselju Čaklje (Podgora). Ispred plaže  nalazi se oveći kamen koji viri iz mora i po kojem je ova lokacija i dobila ime. 

Kod južnog dijela Komiškog zaljeva, oko rta Stupišće, na dubini od 22 do 55 metara nalazi se brod „Vassilios“. Brod je  prevozio ugljen prema Veneciji i zbog kvara na kormilu nasukao se i ubrzo nakon toga  potonuo 19. ožujka 1939. godine.

Na južnoj strani  otoka Korčula u blizini Lumbarde u uvali Pudarica udaljenoj više od milje od  Ražnjića nalaze se ostaci talijanskog parobroda „Garda“. Oštećen u olujnom jugu, brod se 1938. godine potopio uz samu obalu.

 Gotovo cijela južna obala otoka Korčule, sve do Vela Luke, karakterizirana je strmim obalnim rubom koji se nastavlja i u podmorje, pa tako obiluje lokacijama koje su zanimljive roniocima. To se pogotovo odnosi na obalu od Ražnjića pa sve do Pupnatske luke.

Dio ronioca smatra da noćno ronjenje nije previše zanimljivo, a ujedno je velika gnjavaža. Problem je po noći navući svu onu opremu na sebe, teže se orijentirati, vidi se samo onih nekoliko kvadrata koje obasjava svjetiljka, a ribe i drugi organizmi se jednostavno noću negdje zavuku. No, svi oni koji tako razmišljaju itekako griješe. 

Jezero Ponikve je prirodni fenomen poznat po brzom nastajanju i nestajanju. Poslije jakih kiša dolina ispod sela Ponikve ispuni se vodom koja ne može otjecati jednakom brzinom kroz kraško podzemlje i tako nastalo jezero traje desetak dana.

Više članaka ...