Nova linija Arctica podvodnih pušaka

Podvodni ribolov
Typo

Početak 2017. godine obilježila je i nova linija Granda Arctica pušaka koje su redizajnirane i već se nalaze na policama trgovina, ali i u kućama mnogih podvodnih ribolovaca diljem svijeta.


O novoj liniji Arctice razgovarali smo s Davidom Počekajem.

Premda u povodnom ribolovu rolleri još uvijek predstavljaju novitet, što nam konkretno donosi nova Arctica?
David: Kod klasičnih rollera koji su zapravo i najjedostavnijih za ribolovce koji prelaze sa klasičnih pušaka prednost je u dva natezanja, jednostavnom servisu i lakom mijenjanju guma.  Pokretljivost je bila problem kod većine klasičnih rollera, ali smo mi taj problem riješili još u prvoj seriji. Danas smo to još unaprijedili i imamo jednostavnu, snažnu i preciznu pušku s performansama koje su slične Firebladeu, još jednom poznatom proizvodu iz Grande.


Današnja Arctica može nositi i veće harpune od 7 mm, a da ne treba bušiti tijelo kako bi dobili gavone s zrakom. 

Koje su novosti u modelu odnosno trupu?
Uspjeli smo dodatno smanjiti tijelo po visini i širini tako da je sada to prava šuljatorska puška, koja trpi teške setupove bez ikakvih poteškoća. Prednji dio puške, koji je i najbitniji, također je tanji.
Ista se može natezati bez natezača jer imamo postavljenu gljivu u prvoj trećini puške (sa donje strane trupa) i koristimo je za gađanje u rupi.


Vodilice za gume su također izmijenjene kako bi puška bila pokretnija u uzburkanome moru.
Pušku sam koristio i kao monoroller bez pomoćnog cirkolara i vrlo je zabavno loviti sa jednim natezanjem.


Koji modeli Arctice postoje?
Ima dosta modela, zadržavaju neke zajednička obilježja, ali međusobno imaju i dosta razlike, recimo do  65-ce je samo monoroller bez pomoćnog cirkolara jer isti nema smisla na toj dužini, a nakon toga se mijenja izgled puške svaka dva modela iz linije.