22
Čet, Lip
12 Novi članci

Fratar je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba koje se mogu loviti udicom i to nikako nije bez razloga. Temperament i borbenost koju pokazuje tijekom lova i izvlačenja uz izrazito visoku kulinarsku vrijednost stavlja ga u sam vrh udičarima zanimljivih vrsta.

Dagnja je još uvijek bez obzira na način na koji je nabavili, najjeftinija, najdostupnija i prema mišljenju većine autoriteta u prosjeku najlovnija ješka svih udičara. Rado je prima velika većina udičarima zanimljivih vrsta no ne rabe je svi udičari s jednakim oduševljenjem za što je glavni razlog činjenica da dagnju ne znaju iskoristiti na pravi način.

Vrijeme odličnog lova liganja još nije iza nas, a u prilog nam idu i dugoročne vremenske prognoze. U noćima slabijeg mjesečevog sjaja ulov možemo poboljšati pomoću nekog od  izvora umjetne svjetlosti. Unatrag petnaestak godina za noćni lov liganja koristio se uglavnom plinski feral, koji  unatoč odličnom svjetlu, ima i mane kao što su dimenzije, potreba za nezgrapnom plinskom bocom te osjetljivost tuba i redine.

Nekako je uobičajeno da se komarče love velikim komadom još većeg crva, navlačenjem sočnog bibija, smrdljivim volcima, raznim školjkama i drugim vrstama ješke za koju smatra da joj je primjerena te da će je uzeti. ona se stvarno ulovi na svašta, počevši od paštele od srdele,  komadića sira gaude, pa čak na neke šaranske ješke.

Po naški, veliki morski crv! Velik rastom, ali s ribolovnog gledišta,  velik i zbog  halapljivosti koju izaziva  prvenstveno kod oboritih vrsta riba. Neki će danas reći da je bibi bolji, ali za većinu ribolovaca crv je još i dan danas ješka broj jedan.

Mnogi će se zapitati je li potrebno još jednom secirati tešku panulu kao ribolovni alat. Možda i opravdano jer je napisan cijeli niz tekstova pa i knjiga o ovoj temi. Međutim, izuzmemo li tradicionalnu višku panulu,  trainu kako je njeni tvorci zovu, koji god drugi ribolovni alat za panulanje velikih pridnenih riba pokušao apsolvirati iz domaće literature, uporno me pratio dojam da najčešće autori ili pišu iz druge ruke pa ne znaju točno o čemu pišu ili možda ne žele napisati sve neophodno za uspješan lov.

Nakon što smo u prvom nastavku pisali o viškoj panuli, down rigeru i olovu čuvaru, u nastavku ćemo nešto reći o montažnim olovima, dakronu i monelu te savjetima za što uspješniji ribolov.