22
Čet, Lip
12 Novi članci

Danas najslavniji glodavac na svijetu, Miki Maus, prije nešto više od osamdeset godina premijerno se pojavio upravo za kormilom broda. Možda to i nije slučajno, jer miševi plove morima od kada se čovjek prvi put uputio na nešto dužu plovidbu, a zalihe hrane smjestio na zaštićeno suho mjesto.  Nije im trebalo dugo kako bi iskazali i svoje izuzetno poznavanje brodogradnje. Zavlačili bi se po brodu u najskrovitija mjesta i redovno provjeravali stanje trupa. Već odavno čovjek je shvatio da “miševi prvi napuštaju brod koji tone”.

U proljeće radovi po lučicama i marinama ponovno ožive. Dan je produžio i popodneva su dovoljno duga da se može započeti s konkretnijim pripremama broda za sezonu. Bez obzira kako je brod preko zime bio zaštićen, neki radovi su neophodni, a koliko su komplicirani u velikom ovisi o tome kako ste brod pripremi za zimu.

Kraj sezone najbolji je pokazatelj koliko je ona kvalitetno bila pripremljena. Svi oni brojni, naizgled sitni problemi, koji su se tijekom krstarenja znali itekako zakomplicirati i to gotovo u pravilu baš u najnezgodnijem trenutku, uglavnom su posljedica slabo pripremljenog broda. Ovakve situacije se izbjegavaju ili barem svode na minimum redovnim održavanjem, čemu svakako u najvećem dijelu doprinosi kvalitetna priprema broda za zimu. 

Ugrađeni tankovi pitke vode u većini slučajeva, bili oni plastični ili od nehrđajućeg čelika, imaju velike otvore na vrhu. Potrebno ih je isprazniti, oprati i dezinficirati razblaženim klorom, varikinom. Nakon ispiranja dio tanka napuni se vodom u kojoj se otopi soda bikarbona, ostavi neko vrijeme i isprazni preko svih slavina kako bi se dezinficirale i sve cijevi po brodu.