Reful HM 22 Flayer

Testovi plovila
Typo

Iz brodogradilišta Reful Marine, ove godine na tržište je izbačen model HM 22 Flayer koji je izazvao veliko zanimanje javnosti. Riječ je o modernom konceptu plovila dužine 6.7 i širine 2.4 metra koji je namijenjen brzom odlasku na izlete, ronjenje i ribolov, a kabina je dostatne i za vikend ture.  Sam trup nije novost, on je preuzet iz Refulove otvorene verzije modela 22, samo je  u suradnji s Honda Marineom dizajnirano nadgrađe.

Pramac je ogromno sunčalište s zaštitnom ogradom koja je na vrhu otvorena kako bi se moglo nesmetano ulaziti i izlaziti iz brodice. Tu je smješteno i spremište za sidro i sidreni konop te bitve za privez. Osim za sunčanje, ta velika površina može se koristiti i u ribolovne svrhe, oblačenje ronioca i slično.
Uz lijevi bok brodice nalaze se skale za ulazak u kokpit, a zbog toga je velika upravljačka konzola s vjetrobranskim staklom malo pomaknuta u desnu stranu. Iza konzole je skiperska pozicija, a opcija je da se tu montiraju i dvije sjedalice.

S desne strane konzole je upravljački dio gdje je prostor za kormilo, polugu snage i instrument poču. Ispod vjetrobranskog stakla moguće je montirati i nekakav fishfinder.  S desne i lijeve strane na trupu su ovalni otvori u koje se mogu spremiti razne stvari. Možda ne bi bilo loše imati prostor i u samoj konzoli za npr. mobitel, ključeve ili slične sitnice. Ispod kokpita je prostor za rezervoar goriva zapremine 100 litara.

S lijeve strane upravljačke konzole nalaze se vrata za ulazak u kabinu iznad kojih je poklopac. U kabini je veliki ležaj u kojem mogu spavati dvije osobe ili eventualno par s manjim djetetom. Iznad ležaja su uzdužne police na koje se može odložiti dosta sitnih stvari, a spremišta su i ispod ležajeva.  Kabina je niska i kretanje je ograničeno. S lijeve i desne strane prije ležaja je prostor koji se može iskoristiti za kuhinjski ormarić i kemijski wc, ili ako nema potrebe za tim i taj prostor se koristi kao spremište.

Iza skiperske sjedalice nalazi se još i krmeno sjedalo ispod kojeg je spremište s mogućnošću ključanja i na kojeg se mogu udobno smjestiti dvije pa čak i tri osobe. S lijeve strane krmenog sjedala je otvoreni prolaz do krmene platforme gdje su i sklopive ljestve.

Reful  HM 22 Flayer je predviđen za Hondine četverotaktne  motore od 90 do 175 KS. S najmanjim motorom od 90 KS brodica s dvije osobe postigne maksimalnu brzinu od 28-29 čvorova, te putne brzine 22-23 na 4500 okretaja. S jačim motorom, naravno brojke su puno bolje te je moguće dobiti i putnu brzinu od tridesetak čvorova.

Za zaštitu od sunca u kokpitu brine se bimini tenda, a moguće je naručiti i varijantu s hard topom.

Cijena osnovnog modela brodice bez motora je cca 6.000 eura, a s Hondom 90 KS taj iznos se penje na cca 16.000 eura bez PDV-a, što još uvijek nije preskupo.

Tekst i foto: Luka Kolovrat