Iz Mrduljske bonace izjedrila Fatamorgana

Jedrenje
Typo

U subotu 24.09.2016. godine je održana 85. Mrdujska regata u organizaciji jedriličarskog kluba Labud. Iako je ove godine izostala masovnost kakva je bila proteklih godina, respektabilna flota od 185 jedrilica je od 11 sati krenula prema otočiću u splitskim vratima.


Postoje regate, a postoji i Mrduja, jedna od onih regata gdje je važno sudjelovati, a naročito je važno proći ciljnom linijom ispred klupskog konkurenta, jer tko bi živio sljedećih godinu dana od impicavanja. To je jedna od onih regata na koju se odlazi sa tek rođenim bebama, kao i sa starijim članovima obitelj, najmasovnija regata u Hrvatskoj.
Mrdujska regata je poznata, često u ruletu bonace, ali ponekad i po olujnom vjetru, a najmanje po prosječnim vremenskim uvjetima.
Ova, 85. Mrdujska regata je bila u totalnoj bezvjetrici, u uvjetima ruleta izbora strane, u čekanju vjetra i jedriličarskom grintanju, ali takvu je volimo, kada i faktor sreće daje svima šansu za plasman o kojem će pričati sljedećih godinu dana. Osim sreće, naravno uvijek postoje regatne jurilice koje i po uvjetima minimalnog vjetra imaju zavidnu brzinu, a kojima finese odlučuju o plasmanu. Tako je ove godine najveću pod jedrima prikazao naš proslavljeni jedriličar Mate Arapov, te se prva u cilju, nakon samo 4 sata jedrenja ukazala njegova Fatamorgana II.

 


Za Matom su ostali i maxi krstaš "Shining Umago maxi" pod kormilom Željka Perović, "Full Pelt" pod kormilom "Marka Višića", te maxi "Adriatic Europa", "Angelo Rosso", "Bare V", te "Marina Kaštela", kao i ostatak flote od 185 krstaša.
Kako je Mate rekao, odlazak pod Brač mu je donio veliku prednost od više od 1 sata, te zavidno vrijeme jedrenja od 4 sata i 27 sekundi, dok je prvi sljedeći ušao nakon jedrenog vremena od 5 sati 6 minuta i 28 sekundi, tj sat i 6 minuta iza Mate.

 


Obzirom na uvjete vjetra, samo je 57 jedrilica uspjelo proći ciljnu liniju, dok je ostalima bodovan pomoćni cilj na Mrduji, a čak 35 jedrilica nije uspjelo do 18:00 sati doseći niti 11 nautičkih milja udaljenu Mrduju, što govori dovoljno o snazi vjetra.

 


Ipak, popularna "Mrduja" nije samo regata od rezultata, nego i od druženja, onaj spiritus movens mnogih vlasnika jedrilica, koji će sad čitavu godinu smišljati taktiku, analizirati pogreške, tražiti "nova oružja" za boj pod jedrima.

rezultati na:
http://www.jklabud.hr/mrdujska-regata

Tekst: Marko Bertolino
Foto: jklabud.hr