Europsko prvenstvo u FINN-u

Jedrenje
Typo

Završilo je otvoreno Europsko prvenstvo klase FINN u kojem su hrvatski jedriličari ostvarili zapažene rezultate. U nadmetanju 90 kormilara, iz cijelog svijeta koje se odvijalo u Barceloni, u šestodnevnoj regati, su se vodili obračuni pod jedrima, kako za europska odličja, tako i za plasman na olimpijske igre u Riju. No, krenimo redom.


Odlično otvaranje prvog dana natjecanja u ponedjeljak 07.03., pobjedu u jedinom plovu je imao Milan Vujasinović, član Jedriličarskog kluba Split, te time najavio dobru formu. U uvjetima slabog vjetra i ostali hrvatski jedriličari su imali dobar nastup, te se na 6. poziciju probio Nenad Bugarin iz jedriličarskog kluba Labud, na 20. poziciju Josip Olujić, te na 21. poziciju Ivan Kljaković Gašpić, oba iz Labuda.
Drugog dana, Vujasinović je opet odlično jedrio, pa sa 4. i 2. mjestom u drugom i trećem plovu je i dalje držao vodeću poziciju ukupnog poretka, dok se Ivan Kljaković Gašpić primakao vodećima ulaskom na 16. i 6. mjesto. Bugarin pokvario odličan dojam prvog dana i  nazadovao zauzevši 41. i 25. mjesto u drugom i trećem plovu. Josip Olujić je u drugom plovu završio 27. dok u trećem plovu nije završio natjecanje. Jedrilo se u zahtjevnim uvjetima, promjenjivog vjetra, kako po smjeru, tako i po snazi.

 


Trećeg dana, zbog nedostatka vjetra, nije bilo jedrenja, a četvrti dan je donio loše vijesti za većinu hrvatskih jedriličara. Najbolje je prošao Olujić koji je jedini plov četvrtog dana završio 12-ti, dok je Bugarin završio 39. Vujasinović sa 44. mjestom i Kljaković Gašpić sa 48. mjestom u fatalnom četvrtom plovu upisali svoj najlošiji plasman na natjecanju.
U jedrenju je moguće odbaciti najlošiji plasman, ali jedino ako se odjedri dovoljno valjanih plovova. Sukladno propozicijama europskog prvenstva, trebalo je pet valjanih plovova kako bi se moglo izvršiti odbacivanje.

 


Sljedećeg dana su održani peti i šesti plov, gdje su kvalitetnim nastupima naši jedriličari poništili loše plasmane prethodnog dana. Kljaković Gašpić je uknjižio 4. i 20. mjesto, Bugarin 5. i 19., Olujić 17. i 43., dok je Vujasinović završio plovove kao 16. i 13.. Nakon petog dana jedrenja, Vujasinović je zauzimao 3. poziciju ukupnog poretka, Kljaković Gašpić 10. poziciju, dok su Bugarin i Olujić bili nešto lošije plasirani.
Najbolje plasiranih 10 jedriličara jedri tzv. "medal race", gdje samo najbolji izlaze na regatno polje, a u tom se plovu vrši dvostruko bodovanje. U jedrenju je pobjednik onaj jedriličar koji sakupi najmanje bodova, a svaki plasman nosi onoliko bodova na kojem se mjestu smjestio jedriličar, dok se u medal race-u ulozi poduplavaju.

 


U subotu, zadnjeg dana natjecanja je na rasporedu bio jedan plov čitave flote, te okršaj najboljih 10 u borbi za odličja u medal raceu.
Vujasinović je odlično odjedrio zadnji flotni plov i pobjedio, pa se u ukupnom plasmanu popeo za jedno mjesto, te je u medal race ušao kao drugoplasiran. Kljaković Gašpić sa 13. mjestom u zadnjem plovu se penje na osmo mjesto ukupnog poretka plasiravši se u medal race. Zanimljivost je kako je jedino Hrvatska imala dva predstavnika u medal race-u, Vujasinovića na drugom i Kljakovića Gašpića na osmom mjestu.
Za Bugarina i Olujića je s posljednjim flotnim plovom završilo europsko prvenstvo, te su oni zauzeli 21. i 28. mjesto u ukupnom poretku. Najboljih 10 je poslano na obalu, gdje je izvršena inspekcija opreme, a čekao se i dolazak vjetra. Sve je zamrlo, svi su u iščekivanju očekivali rasplet.

 


Vjetar je probio, regatni odbor je pozvao jedriličare na more, i sve je bilo spremno za medal race. U medal race-u je Vujasinović završio na 5. mjestu, te je u ukupnom poretku osigurao bronzu, dok je Kljaković Gašpić završio na osmom mjestu, te je i u ukupnom plasmanu zauzeo osmom mjesto.
Europsko prvenstvo je dalo potvrdu dobre forme naših jedriličara, a naročito Vujasinovića i Kljakovića Gašpića, koji se ujedno bore za mjesto na Olimpijadi u Riju. U klasi Finn na Olimpijadi nastupa samo 24 jedriličara, po jedan iz svake zemlje koja je izborila olimpijsku normu.


Ukupni pobjednik je Pieter-Jan Postma (NED), Srebrni je Zsombor Berecz(HUN), a brončani Milan Vujasinović. Poredak do 10. mjesta, kao i plasman naših jedriličara:

Konačni rezultati (medal race u zagradama)
1 NED 842 Pieter-Jan Postma 38 (6)
2 HUN 40 Zsombor Berecz 46 (2)
3 CRO 69 Milan Vujasinovic 47 (5)
4 NZL 24 Josh Junior 66 (4)
5 GBR 91 Ben Cornish 73 (9)
6 SLO 573 Vasilij Zbogar 76 (1)
7 BRA 109 Jorge Zarif 88 (3)
8 CRO 524 Ivan Kljakovic Gaspic 95 (8)
9 GRE 77 Ioannis Mitakis 97 (10)
10 CAN 18 Tom Ramshaw 99 (7)

21 CRO 52 Nenad Bugarin 129
28 CRO 1 Josip Olujić 159


http://2016.finneuropeans.org/en/default/races/race-resultsall
http://2016.finneuropeans.org/en/default/races/race

Tekst: Marko Bertolino