Nautičare zamijenili stanovnici podmorja

Zanimljivosti
Typo

Dok su uvale otoka naše županije puste i tihe bez nautičara, u podmorju je situacija sasvim drugačija. Naime sve vrvi od života!

Skrivene uvale posjećuje mlađ i juvenilni primjerci riba. Nerijetko se s južne strane Brača naiđe na plovu mlađih gofova koji znatiželjno kruže oko ronioca.

Morski konjić gotovo je redovita pojava u podmorju gdje među algama na tek nekoliko metara dubine pronalazi sklonište pa ga je teško zamijetiti. Tamo među posidonijom gdje je više pijeska puž bačvaš se skriva dok nad njim kruže plove modraka. Uz kraj se nađe i druge ribe, ušati, fratra i svakog blaga za rekreativne ribolovce.

Pa nam dovikuje s brodice lokalni ribar „Nemojte dozvolit da nam zapasaju sve vale, di ćemo onda mi lovit“. Obalni pojas je pod velikim pritiskom turizma tijekom sezone poglavito nautičkog jer poslovni ljudi dobrog imovinskog stanje traže sigurne i zanimljive destinacije gdje ploviti. A što može biti ljepše od zemlje s tisuću otoka na vratima Europe!

Odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije prepoznao je važnost reguliranja sidrenja tamo gdje je pritisak najveći i gdje je podmorje dio ekološke mreže Natura 2000. Stoga tim ronioca-biologa Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu i županijske Javne ustanove za zaštitu prirode More i krš popisuje staništa i strogo zaštićene vrste podmorja kako bi Studija sidrišta u izradi bila u skladu s prirodnim obilježjima uvala.

Posla je puno, vremena malo, ali motivirani tim stručnjaka i znanstvenika radi za vrijeme juga i bure. Obići će se sve uvale županije koje su pod znatnim pritiskom sidrenja i u suradnji s Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Splitu iznaći rješenja za sustave sidrenja koji će spriječiti uništavanje podmorja, istovremeno garantirajući  nautičarima siguran vez. 

 

Tekst: Jelena Kurtović

Foto: ronitisemora.com